JADE Inden for maorikulturen i New Zealand er en udbredt amulet den såkaldte tiki; en jadefigur som denne bruges til at hænge om halsen. Den symboliserer kontakten med forfædrene. Auckland Museum, New Zealand. Se også illustration til tatovering.

.

Jade, smykkesten, især kendt med grøn farve. Den har været brugt som værdighedstegn i det gamle Kina; en mytisk figur i kinesisk folkereligion kaldes direkte Jadekejseren, han er himlens øverste gud, og jade opfattes som himlens juvel og tillægges en lang række symbolske egenskaber, fx kosmisk energi, mod, harmoni, udødelighed. Jadekejserens jordiske pendant var kejseren af Kina. Hos maori i New Zealand er små udskårne jadefigurer den dag i dag i brug som amuletter for frugtbarhed. De kaldes tiki, navnet på den første mand i maorimyterne, og de bæres af kvinder som halssmykker. Også hos mayaerne i Mellemamerika blev jade brugt til ceremonielle smykker og masker.

Se også smykker.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig