Hul, symboliserer tomrum, men kan også, hvis hullet går nedad, fx i jorden, overtage noget af symbolikken omkring hule og grotte, dvs. frugtbarhed, indvielse mv., og hvis det går opad, som hul i taget mv., være en kanal op mod det himmelske. At passere gennem et hul bruges ofte ved indvielse, fx riten i forbindelse med fostbroderskab i det gamle Norden, hvor de kommende “brødre” gik under en opgravet græstørv og dermed blev født påny af et fælles skød.

Ludvig Holberg skabte en satirisk utopiroman i 1741 ved at lade Niels Klim falde gennem et hul i de norske fjelde ind i Jordens indre, hvor der stort set ser ud som i samtidens Europa. En absurd novelle af Peter Seeberg hedder “Hullet”, 1962, og handler om et arbejdssjak, der får den sisyfosagtige opgave at grave et hul helt ned til kineserne. Som led i konkretistiske eksperimenter udgav Vagn Steen i 1969 A hole book, en bog, der var forsynet med et hul, et “bogøje”, tværs igennem. Adjektivet “hul” betyder bl.a. med hul i, falsk; i 1925 udgav T.S. Eliot digtet The Hollow Men, der bl.a. handler om død og religiøs søgen.

“Hul” kan bl.a. betyde sår, uopfyldt behov, mangel, kvindens kønsåbning, røv(hul). “Et hul i jorden” betyder et kedeligt og provinsielt sted; “hul i hovedet” betyder tåbeligt; “hul på bylden” at få gang i. Sort hul er et astronomisk begreb om et hul i vores galakse, der sluger som en malstrøm; Sorte huller er titlen på Ib Michaels roman fra 2007, hvori der bl.a. optræder ufoer og syrede blackouts.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig