HJUL Lykkehjulet på TV2, her med Michael Meyerheim og Carina Jensen som værter, var et særdeles populært quiz-program i en årrække fra 1988. Tre gæster skulle gætte bogstaver og ord, og det drejende lykkehjul tildelte tilfældige pengebeløb derfor.

.

Hjul, vigtigt symbol i de fleste kulturer. Det symboliserer især Solen, tilværelsen som en cyklus og menneskets skæbne, men også mennesket som en homo faber. Hele livet kan være fremstillet som et hjul, som det fx kendes i middelalderlige livs- eller lykkehjul. De fremstiller livet som en evig vekslen mellem fx rigdom og fattigdom, held og uheld, og med døden som det eneste sikre, selv for de velstående og kirkens folk. Dyrekredsen kan fremstilles som et hjul. Det overførte udtryk “standse historiens hjul” viser billedet af skæbnen som et hjul, drejende og rullende, op og ned – og ustandselig.

Hinduismens livsopfattelse er i høj grad cyklisk. Guderne kan være chakra-vartin, de, der lader hjulet rulle. Centrene for den psyko-fysiske energi opfattes som lotus-hjul eller cirkler, chakra 'er. I buddhismen er Buddhas Lære, Dharma, fremstillet som et hjul, Lærens Hjul, Dharma Chakra, og genfødslens kredsløb gengives som Bhava-Chakra, Tilværelsernes Hjul. Lærens Hjul kan besejre lidelsen og uvidenheden, der binder til Tilværelsernes Hjul. Midten af et hjul, fx symboliseret gennem munkenes paraply, opfattes som den ubevægelige bevæger.

Da mennesket første gang konstruerede et hjul, har det været et fantastisk kulturelt fremskridt, næsten på højde med at beherske ilden. Hjul ses på et antal vogne, til kultisk brug, på helleristninger, Solvognen fra Trundholm og Dejbjergvognene, fra nordisk bronze- og jernalder. I bl.a. Solvognen kædes hjulet sammen med Solens bevægelse over himlen. Formen kan være hjul- eller hagekors, dvs. et hjul med fire eger, som angiver de fire årstider. Skikken med at trille brændende hjul ud over skrænten ved solhverv viser sammenhængen med Solen, der kører som et hjul eller på en vogn hen over himlen.

Johannes V. Jensen har i Den lange Rejse, 1908-22, en sansemættet skildring af Hvidbjørns konstruktion af de første hjul og den første vogn. Transport og samfærdsel blev uendelig meget lettere. Bl.a. mayaerne i Mellemamerika formåede dog at skabe højkultur med store by- og vejanlæg uden at kende til hjulet, men det har krævet umådelige byrder; måske har hjulet været tabu for de indianske højkulturer. Johannes V. Jensens roman Hjulet, 1905, foregår i industriens højborg, Chicago, hvor skurken Cancer mobiliserer en folkestrejke, der standser industriens hjul. Hjulet er et centralt symbol for maskiner, industri, teknisk fremdrift, ikke blot i romanen, skrevet af en teknikbegejstret forfatter, men generelt. I Charlie Chaplins film Modern Times, 1936, snurrer tandhjul og samlebånd som symbol på udbytning og fremmedgjorthed i samtidens industrisamfund.

I vore dage “snurrer hjulene lystigt”, og man giver gerne de andre “baghjul”. Det er ikke rart, hvis nogen “stikker en kæp i hjulet” eller at være “tredje hjul”.

Se også homo-, liv, livshjul, lykke, chakra og kors.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig