Handske, symboliserer bl.a. renhed, værdighed og ære, men også det skjulte. Handsker giver rene hænder – og et rent hjerte. At tage handskerne af symboliserer respekt. At kaste handsken og at tage handsken op er symbol for at udfordre og tage en udfordring op, fx en duel eller konkurrence; skikken kendes fra middelalderens riddermiljø (“Naar Mænd jeg kasted min Handske”, hedder det fx i Ingemanns digt om Holger Danske). Handsker kan være praktiske, men også ceremonielle, fx portierens foran et (finere) hotel og de hvide handsker, der er standardudstyr for japanske taxachauffører. Damernes lange selskabshandsker ansås i en periode for at være overordentlig erotiske.

I nordisk mytologi var Thor udstyret med jernhandsker, så han let kunne kaste og gribe sin hammer. I 1880'erne rasede en litterær debat om kønsmoral i Norden, Sædelighedsfejden, hvori Bj. Bjørnson deltog med bl.a. skuespillet En hanske, 1883; stykket har navn efter en scene, hvor Svava kyler sin handske i ansigtet på sin forlovede Alf, fordi han forsvarer sin og mandens ret til at have førægteskabelige forhold, mens kvinden kræves at være kysk og jomfru. “Handskemoral” blev derefter brugt om synspunktet: krav om kyskhed for begge køn.

Ordets oprindelige betydning, “håndsko”, ses endnu i den tyske form Handschuh. Begrebet Randers-handsker skyldes, at byen tidligere havde stor handskeindustri. hånd, tøj.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig