HÅND De to sorte amerikanske løbere, Tommie Smith og John Carlos, vandt guld og bronze ved OL 1968 i Mexico City. Ved overrækkelsesceremonien provokerede de ved ikke at vende sig mod det amerikanske flag under nationalhymnen og ved at anvende Black Powerhilsen: den sortbehandskede hånd rakt knyttet op som oprørstegn.

.

Hånd, har omfattende symbolværdi. Den kan stå for magt og beskyttelse, velsignelse, indvielse, helbredelse. Hver af dens fingre kan tillægges speciel betydning. Højre hånd kan være positiv, venstre negativ. En række hilseformer og kropssproglige udtryk foregår med hånden: at give hinanden (højre) hånd, den aronitiske velsignelse, at række hånden eller fingeren op, at give fuck-fingeren, militær honnør, nazismens heil-hilsen, at have hånden under kind eller hage (tænksomhed), at klappe i hænderne, en knyttet hånd. Hånd og ånd stilles undertiden op som hinandens modsætninger, fx i forbindelse med arbejdsformer. Med hånden skriver man, og håndskriften er et personligt udtryk; det er en slags videnskab at undersøge et menneskes håndskrift (grafologi) eller dets håndflademønstre (kiromanti; græsk ord, der betyder “håndspådom”); i kiromantien søger man at forudsige et menneskes skæbne, en metode som kendes fra gammel tid i fx Kina og Indien, og som praktiseres i vore dage af sigøjnere og alskens spåmagere på markeder m.m.

En række håndbevægelser er knyttet sammen med religioner. Man kan være i “Guds hånd”, dvs. i hans varetægt, og Gud fremstilles ofte som en hånd, der rækker ned gennem skyerne. Foldede hænder eller håndflader holdt mod hinanden er et symbol på bøn. Håndspålæggelse, dvs. rituel berøring af hovedet, overfører guddommelig livskraft og bruges ved indvielser, fx dyreofringer og kirkelig dåb, og helbredelser af typen healing eller eksorcisme. I islamisk folkereligion er troen på Fatimas hånd udbredt; det er en metalfigur eller amulet eller tegning, der fx bruges som ondt-afværgende middel på døre, køretøjer og halssmykker; de fem fingre symboliserer islams fem søjler eller den hellige familie: Muhammed, hans svigersøn Ali og datter Fatima og deres to sønner Hasan og Husain. I indisk rituel dans, i tantriske ritualer og i esoterisk buddhisme anvendes de symbolske håndstillinger, mudras; hver af Buddhas håndstillinger og andre kropssproglige udtryk tillægges en præcis, symbolsk betydning.

En berømt religiøs sang hedder “He's got the whole world / in his hand”. En eksistentiel og etisk dimension om menneskers afhængighed, “interdependens”, af hinanden findes hos den danske teolog og filosof K.E. Løgstrup, der taler om, at vi er udleveret til hinanden: “Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”.

Meget ofte er hånd en pars pro toto for hele mennesket. Det ansvarsbetonede eller manipulerende (latin manus, hånd) findes i en række dagligdags udtryk, fx “tage hånd om”, “holde i sin hule hånd”, “falde i menneskehænder”, “en hjælpende hånd”, “i trygge hænder”. Elskende kan “gå hånd i hånd”; “håndkys” kan være en ridderlig handling eller hyldest. “Hånden på hjertet” bruges om ærlighed, men også som tegn på fx fædrelandskærlighed i forbindelse med nationalmelodier ved fx fod- eller håndboldkampe. Der findes flere hundrede faste udtryk med “hånd”, så her gives der “håndslag” på at nøjes med et udvalg.

“Hånd” er det neutrale ord, mens andre ord angiver størrelse, dyriskhed m.m.: grab (“hans store grabber”), lab, pote, næve (“en knytnæve”, en knyttet næve) og klo (“slå en klo i én”).

Se også højre og venstre, krop, finger og hilseformer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig