GRÆNSE Tegning af den østgrønlandske kunstner Karale af Dødsriget, gengivet i Knud Rasmussens “Myter og Sagn fra Grønland”, 1921. Den bagvedliggende myte fortæller, at mennesket efter døden bruger et år på at arbejde sig over i det evige liv: Det kryber under et udbredt teltskind fra den ene side til den anden.

.

Grænse, tærskel, angiver overgangen mellem fx det kendte og det ukendte, fædreland og udland, det profane og det hellige, det indre og det ydre, barn og voksen, liv og død, det dennesidige og det hinsidige. Grænsen kan markeres med fx en dør, en mur eller et gærde. Det er en farlig situation (en såkaldt tærskel – eller overgangssituation), hvor hellige eller dæmoniske kræfter skal bestyres og eventuelt garderes med riter. Grænse kan også være mellem lande; en landegrænse har i talrige tilfælde givet anledning til grænsestridigheder, fx mellem Danmark og Tyskland.

“Grænse” bruges i en række overførte udtryk: “der var ingen grænser for”, “grænseløst”, “grænseoverskridende”, “husk at sætte grænser” osv. ind og ud, hellig, hjem, dør og port, overgangsrite, mur.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig