Gås, symboliserer bl.a. solen, den der bringer gode nyheder, vagtsomhed og (moderlig) omsorg. Traditionen med gåsesteg mortensaften 10. november hænger sammen med en legende om Martin af Tours (på dansk Morten Bisp), der blev valgt til biskop engang i 300-tallet, men pga. beskedenhed ikke ønskede embedet og gemte sig blandt gæs. Men han blev røbet af deres højlydte gækken, hvorefter han bestemte, at gæs hvert år d. 11. nov. (mortensdag) skulle lade livet og spises. Hos romerne var den knyttet til krigsguden Mars, igen for sin vagtsomhed: Gæssenes skræppen forhindrede et gallerangreb på en romersk helligdom. I egyptisk mytologi er nilgåsen skaber af verden, idet den lægger det verdensæg, som solen blev udruget af.

I Selma Lagerlöfs eventyrbog Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, 1906-07, ser Nils på magisk vis hele Sverige ved at sidde i en vildgases fjer. Bogen blev oprindelig skrevet til brug i folkeskolen, men har fået vældig, almen udbredelse. “Gåsepigen” hedder et Grimm-eventyr, hvor en kongedatter tvinges til at vogte gæs, men inde i en ovn fortæller, hvem hun er, så kongen kan høre det. “Mumle Gåseæg” hedder et norsk eventyr, hvor 5 barnløse kvinder finder et gåseæg, hvori der udruges en “fælslig stygg folkeunge”, der vokser til en kæmpekrabat, der til sidst vinder prinsessen og det halve kongerige, efter drabelige gerninger, den sidste at kaste den vrangvillige konge til vejrs.

Overført kan “gås” bruges om dum og pjanket person. Man kan gå i “gåsegang”, “slå vand på en gås” (gøre noget til ingen nytte), “skræppe” eller “gække” som en gås, få “gåsehud” og drikke “gåsevin” (postevand).“Gåsetårnet” ved Vordingborg forsynede Valdemar Atterdag med en gylden gås for at drille hansestæderne.

Se også æg, fugle og svane.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig