FRIHED Frihedsgudinden, en statue, der sammen med soklen er næsten 100 m høj, står ved indsejlingen til New York. Den blev opstillet 1886 som en gave fra Frankrig til minde om USAs uafhængighed. Den symbolske figur minder om tilsvarende personificerede begreber fra den Franske Revolutions tid. Statuen er et amerikansk nationalmonument og står også som et centralt monument for den frie verden.

.

FRIHED Fransk spillekort med “Friheden”, ca. 1790. Under revolutionen blev spillekortenes konge, dame og knægt erstattet af “Ånden”, “Friheden” og “Ligheden”.

.

Frihed, Den høje trappe til Justitspalæet i den sydfranske by Nice fører op til et tredelt indgangsparti, der nærmest ligner et triptykon, og de tre indgange bærer slagordene fra den franske revolution 1789: Liberté (frihed), Egalité (lighed), Fraternité (broderskab). Ved indsejlingen til New York står den kæmpemæssige statue af Frihedsgudinden, foræret til USA af Frankrig ca. 100 år senere og i dag vel det vigtigste symbol for dels USA som frihedens land og for den frie vestlige verden, og for demokrati i forlængelse af de republikanske traditioner fra den franske revolution. Den antikke inspiration og selve det at skabe personifikationer af abstrakte begreber flyttede med ind i den nye demokratiske verden.

Et berømt maleri, Friheden fører folket på barrikaderne, af E. Delacroix, viser en allegorisk scene fra Julirevolutionen i 1830. Foran soldaterne vandrer en symbolladet kvinde, men i høj grad af kød og blod, med blottede bryster, og med trikoloren blafrende og højt løftet i højre hånd; trikolorens tre farver symboliserer netop bl.a. frihed, lighed og broderskab. Under studenteroprøret i Paris maj 1968 blev der i et berømt foto fra en demonstration spillet på symbolikken fra maleriet: En ung studine med løftet flag bæres storsmilende af sine mandlige studenterkammerater.

I 1788 blev i Danmark stavnsbåndet ophævet, og som symbol for dette rejstes Frihedsstøtten ved Vesterport få år senere. Igen med antik inspiration, en obelisk og fire symbolske statuer er det væsentligste. Et berømt løsen i den begejstring for frihedstanken, der også gennemstrømmede Danmark i romantikken, er Grundtvigs “Frihed lad være vort løsen i Nord, / Frihed for Loke såvel som for Thor”, 1832, der bl.a. kan tolkes som omhandlende demokrati som meningernes fri sammenstød, også meninger man eventuelt ikke selv sympatiserer med.

I den danske kolonitid på de tre vestindiske øer havde vi sorte slaver. De blev frie netop i det næste revolutionsår, 1848, kort før Danmark fik en fri forfatning, Grundloven. En berømt scene er, da den allerede dødsmærkede danske generalguvernør Peter von Scholten når frem til de sortes oprørscenter, Frederiksted, på Sankt Croix og i en tale på pladsen uden for fortet kommer med frihedsbudskabet: Now you are free. You are hereby emancipated.

I besættelsestiden 1940-45 var Danmark ufrit, og frihedstanker måtte få udtryk gennem “det frie ord”, som illegal litteratur, og i modstandskamp blandt frihedskæmpere. Da Danmark atter blev frit 5. maj, indstiftedes en national befrielsesdag, som fejres den dag i dag med symbolske stearinlys i vinduerne. Frihed er lys.

Den nok mest berømte sang om frihed, “Frihed er det bedste guld”, er overraskende nok helt tilbage fra 1400-tallet og skrevet af en svensk biskop, Thomas af Strängnäs. “Frihed – det bedste guld” er også titlen på en revykomedie af Erik Knudsen fra 1962, der satiriserer oplagt mod kommercialisme og reklamestyret politisk liv. Liberalismen kan gå så vidt, at den skaber en række ufriheder og manipulationer.

Under Muhammed-karikatur-krisen i 2006 sås et sammenstød mellem demokratiets sækulare og (for?) vidtstrakte ytringsfrihed og en religiøst tonet krænkethed. Nogle opfattede nærmest ytringsfrihedsbegrebet som helligt og ukrænkeligt, andre lagde vægt på frihed under ansvar, og atter andre gik decideret til angreb på frihedsbegrebet.

Ditlev Tamm gennemgår i den store artikel “Frihed” i Den Store Danske Encyklopædi, bd. 7, 1997, s. 129-133, begrebet i forhold til teologi, jura, økonomi, politik, kunst og videnskab. Der henvises dertil.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig