Flue, forbindes med ondskab, fordærv og dæmoni, dog ikke i det gamle Egypten, hvor dens emblem brugtes som hæderstegn til særligt fremragende krigere.

Betegnelsen “Fluernes Herre” som navn på Satan stammer fra en bevidst forvrængning af termen Baal-zebul (Den Ophøjede Baal); Baal, der var en central gud hos kanaanæerne, betyder “Herre”; forvrængningen finder sted i to ombæringer, først i GT, 2. Kong, 1,16 om en filisterbys gud, siden i NT, Matt. 12,24, som “Beelzebul” (“Flueherskeren”), dæmonernes fyrste, som Jesus for øvrigt beskyldes for at være i ledtog med.

Mephisto kaldes i Goethes Faust “fluernes herre”. I William Goldings roman Fluernes herre, 1954, tilbeder drengene, der er strandet på en øde ø, på et tidspunkt et svinehoved omsværmet af dæmoniske fluer.

I det gamle Persien var Ahriman en dæmonisk guddom, der sneg sig ind i verden i skikkelse af en flue. I nordisk mytologi forvandler Loke sig til en flue for at få fat på Frejas guldhalsbånd Brisingamen.

I Peter Seebergs absurde novelle “Bulen”, 1962, er fluer symbol for urenhed og seksualitet. Hovedpersonen Locke jager dem, men kan aldrig få dem udryddet. “Skal jeg finde mig i, at de parrer sig for øjnene af mig?” spørger han desperat. Fluerne har snarest sat sig som en fiks idé hos ham, han har “fået sat fluer i hovedet”; fluerne “dør som fluer”, men lige lidt hjælper hans “faren rundt som en flue i en flaske”. Et skuespil af Jean-Paul Sartre hedder Fluerne, 1943.

At være “flueøjet” vil sige at være altseende, et motiv Rifbjerg udnytter i sin digtsamling Camouflage, 1961, hvor fluesynet er et af flere forsøg på at se barndommen i nyt perspektiv.

Der findes adskillige andre faste udtryk med “flue”, fx “slå to fluer med ét smæk”, “være en flue på væggen”. “Flueknepperi” bruges om overdreven, småtskåren akkuratesse og kritik.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig