Flagermus, Umiddelbare associationer til dette dyr er, at det ligner en blanding af mus og fugl, at der er noget sært uhyggeligt ved dets tyste, radar-styrede natteflyven, at det minder om pletter på nethinden, om døden og om lydløse ufoer, der jager tæt på, men samtidig er i en anden verden.

I de fleste kulturer og religioner tillægges flagermusen da også negativ symbolik. I Mosebøgernes lister nævnes den blandt de urene dyr. Den kan opfattes som tvekønnet pga. dens blanding af mus og flyvende væsen. Den kan kædes sammen med frygt og overtro, vampyragtig blodsugen og hævn og var i middelalderen forbundet med Djævelen og heksekunst. Satan kan ses afbildet med flagermusevinger. Endvidere kædes den sammen med melankoli og sindssyge, som det fx ses i Goyas Fornuftens søvn. Men i Kina betyder den fremgang og velstand, sikkert fordi det kinesiske ord for flagermus, fu, er lydligt identisk med ordet for “lykke”.

Tegneserie- og filmfiguren Batman (engelsk bat “flagermus”) har navn efter flagermusen og er iført halvmaske, hætte og kappe.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig