Dal, kan dels symbolisere tryghed og idyl og opdyrkethed i modsætning til det vilde bjerglandskab; dels – i psykoanalytisk belysning af ikke mindst eventyr – den dybdedimension i tilværelsen, som “helten” skal igennem, en “nedtur” som smager lidt af underverdenens fortabelses- og regenerationsmuligheder. Også opstigningen kan være besværlig og symboliseres ofte af et bjerg. Den vanskelige vej til at blive helt menneske går således gennem dale og over bjerge.

“Thi roserne voxe i dale”, hedder det i Brorsons salme “Den yndigste Rose”, 1732, dvs. at Jesus vil findes, hvis man er ydmyg. At kalde tilværelsen en “jammerdal” har udgangspunkt i Salmernes Bog fra GT, hvor det bl.a. hedder (23,4):

“Selv om jeg går i mørkets dal, / frygter jeg intet ondt.” “Jammerdal” bruges i danske salmer om jordelivet i modsætning til frelsens sted.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig