Bold, en af menneskehedens geniale opfindelser til idræt og alskens leg. Den perfekte form er enkel og anvendelig og minder om Jordens eller en globus'. Den antager derfor let symbolfunktion som billede på verdensaltet eller helheden, som astraltegn eller frugtbarheds-tegn. I antik mytologi kæmper Afrodite skæbnesvangert med Eros i et boldspil.

Boldspil har været brugt til riter fra gammel tid. Kendt er bl.a. mayaernes boldspilsriter, der noget barsk sluttede med, at taberne blev dræbt. En tankevækkende, poetisk leg med hele jordkloden, som var den en bold eller en ballon, ses i Chaplins film Diktatoren, 1940, hvor “Hitler” til sidst står med en revnet klode i hænderne.

Grundtvig bruger i salmen “Den signede Dag” som sansebillede på Jesu fødsel det lys, “som Jordens Bold / skal lysne udi og gløde”, så stærkt skildret, som om han havde opholdt sig ude i verdensrummet.

Se også leg, sport og spil.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig