Blæksprutte, Navnet blæksprutte skyldes, at den kan udspy en sort, blækagtig væske. Bruges overført om person, der har mange forskellige opgaver på én gang. Blæksprutten er et satirisk julehæfte, udkommet siden 1889; navnet må hentyde dels til den mangearmede satire, dels til, at der bliver brugt blæk til tekst og tegninger; en journalist kan kaldes “blæksmører”. Blæksprutten symboliserer uhyggelige, opslugende, skjulende fænomener i havets og det ubevidstes dyb. Som et sådant mangearmet uhyre optræder den – med fortællemæssig ironisk distance – under navnet Octopussy (engelsk octopus, fra græsk: den ottearmede) i en James Bond-film, 1983.

I det gamle Grækenland optræder den som figurativt mønster på fx medaljoner fra kretisk-mykensk periode, måske som amuletter for søfarende. Det er muligt, at den har påvirket de mytiske uhyrer Medusa og Skylla; sidstnævnte truede Odysseus under hans sejlads hjemefter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig