BAMBUS Udsnit af kinesisk bambusmaleri af Xu Wei fra 1500-tallet. De tomme rum og de kinesiske skrifttegn er væsentlige medspillere i værkets æstetik.

.

Bambus, den tropiske og subtropiske og stedsegrønne plante symboliserer naturligt hårdførhed, eftergivenhed, langt liv, vinter. I Sydøstasien knyttes den sammen med især buddhismen, idet den er attribut til bodhisattvaen Guanyin (Kannon). De mange led på planten kan endvidere tydes som trin på vejen til Oplysningen. Et af den historiske Buddhas regntidsopholdssteder i Indien kaldtes Bambuslunden. At tegne og male bambus er i kinesisk og japansk tradition en åndelig øvelse; bambus ses i den stiliserede landskabskunst også sammen med andre naturelementer, fx traner, vandløb, bjergkanter.

Som en parallel til “jerntæppet” (mellem de vest- og østeuropæiske lande) blev i den kolde krigs periode metaforen “bambustæppet” brugt blandt journalister om de lukkede kommunistiske sydøstasiatiske lande.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig