Bad, kan have symbolsk funktion som renselse, indvielse, dåb og såvel åndelig som legemlig foryngelse. Man kan tage et “foryngelsens bad” i såvel koldt vand (vinterbadning) som varmt (det muslimske eller tyrkiske bad (ham-(m)am), sauna, den udbredte japanske tradition med skoldhede offentlige bade eller bad derhjemme). Det, der i en sekulær tolkning er for velværets og sundhedens skyld, bliver i en religiøs kontekst typisk tolket sådan, at den badende under initiationen “dør” og “genfødes”. I eventyr kan badet sommetider bestå af mælk, fx forløses lindormen i “Kong Lindorm” af et bad i lud og mælk.

I nutiden er der udviklet forskellige badekulturer omkring badeværelset og stranden; nævnes kan også “wellness-bølgen”, hvor man fx tager dampbad – og mudderbad – for at slippe væk fra tidens stress og jag.

“At kaste barnet ud med badevandet” betyder, at man radikalt ændrer og dermed ødelægger noget positivt. “Ved badet og bordet” er omskrivninger af de to sakramenter dåb og nadver. “Et blodbad” er fx en krig eller en massakre.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig