Bæger, bruges i mange religioner til indvielse og andre riter med drik. Der kan være tale om et horn, som det kendes fra det gamle Norden, hvor man fx ved julefesternes begyndelse drak de vigtigste guders skål “til år og fred”, dvs. for at få fred og frugtbarhed. I myten om Thor hos Udgårdsloke søger Thor forgæves at tømme jættens vældige horn, der står i direkte forbindelse med verdenshavet. Eller kristendommens alterkalk, der bruges ved nadveren; sakramentets betydning er omdiskuteret; men bl.a. – og især – symboliserer det syndernes forladelse.

Af faste udtryk kan nævnes: “bægeret er fuldt”, “dråben der får bægeret til at flyde over”, “komme malurt i bægeret” og “tømme bægeret til bunds”, alle ubehagelige, den sidste vel med allusion til Jesu angstnat i Getsemane Have: “Min fader, hvis det er muligt, så lad dette bæger gå mig forbi” (Matt. 26,39).

Se også gral, horn og mad og drikke.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig