ARM Fotografi fra nazistisk massedemonstration i Berlin, med arme strakt til Sieg Heil-hilsen. Indoktrineringen begyndte tidligt; det er uniformsklædte unge, Bund deutscher Mädel, der heiler.

.

Arm, kan symbolisere bøn, hjælp, magt, retfærdighed og dom. I hinduistisk og buddhistisk ikonografi ses ofte guder med mange arme, som tegn på deres evner og egenskaber, fx barmhjertighed og medlidenhed. Fx afbildes i templet Sanjusangendo i Kyoto, Japan, bodhisattvaen Kannon i 1001 skulpturer hver med “1000” arme, og en række af hinduismens guder er forsynet med 4 (eller 8) arme, fx har Shiva – i sin kosmiske dans – et overnaturligt antal arme. I GT er Herrens arm symbol for Guds magt; han beskytter Israel:“Da førte Herren os ud af Egypten med stærk hånd og løftet arm” (5. Mos. 26,8). En oprakt arm kan bruges til (militær) hilsen, edsaflæggelse osv., som det fx kendes fra den falliske “Sieg Heil”-hilsen inden for nazismen. “At gå arm i arm” er et noget mere uskyldigt tegn på venskab eller kærlighed.

En række udtryk bruger “arm” i overført betydning: “store armbevægelser” betyder ødselhed og vidtløftighed; “lovens arm” er øvrighedens magt. I tv-serien “Matador” siger en tjenestepige, med et noget indskrænket ordforråd, i bankdirektør Varnæs' hus evig og altid: “Av, min arm!”; den bogstavrimende kliché dækker bl.a. over “Det må jeg nok sige” eller “Næ, se dog”.

Se også hånd og finger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig