Appelsin, en citrusfrugt, hvis navn betyder “æblet fra Kina”. Den er symbol for frugtbarhed, udødelighed, ydmyghed og dydighed. I billedkunst er appelsinen sommetider erstatning for æblet eller anden frugt, fx hesperidernes æbler og syndefaldets frugt. Buddhistiske munkes dragt er orangefarvet som tegn på ydmyghed. Appelsintræets blomster har i forskellige kulturer været båret af brude som tegn på frugtbarhed.

At få en “appelsin i turbanen” betyder at have heldet med sig; brugt af Oehlenschläger om Aladdins held (skuespillet Aladdin, 1805). Udtrykket “ikke helt appelsinfri” betyder at være beruset. At have “appelsinhud” betyder at have nopret hud som på en appelsinskal. I nogle sprog betyder “orange” både “appelsin” og farven “orange”; et “orangeri” er et væksthus til appelsintræer, men bruges også bredere. Fra reklamens verden kan nævnes den henåndet-fransk-sensuelle måde, appelsinvanden (orangeaden) “Orangina” blev introduceret på for en del år siden; her var det sådan set ligegyldigt, om der var ægte appelsinkød i sodavanden, når trutmunden havde hvisket navnet.

Se også citron og æble.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig