Anker, bruges som symbol for søvæsen. De tre centralbegreber i Paulus' “kærlighedens højsang” (1. Kor. 13): tro, håb og kærlighed, symboliseres i kristen ikonografi ved korset, ankret og hjertet. I Hebr. 6,19 bruges anker også som metafor for håb: “Det håb er som et anker for sjælen; det er urokkeligt og sikkert og rækker ind bag forhænget”, dvs. forhænget i templet, som Jesus som evig ypperstepræst kan gå ind bag. Da ankret kan minde om et kors, anvendtes det hyppigt på gravmæler, evt. flankeret af en delfin. I romersk tid blev et anker sammenstillet med en delfin brugt som symbol på hhv. langsomhed og hurtighed; festina lente (skynd dig langsomt) var et udtryk for livsidealet den gyldne middelvej.

I overført betydning bruges ankret endvidere om “fast holdepunkt”, og en “ankermand” er fx en person, der yder støtte og fungerer som samlingspunkt eller som sidste skanse, fx som målmanden i en fodboldkamp.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig