Snehvide, hovedperson i og titel på et folkeeventyr, især kendt fra Grimms version og Disneys tegnefilm derover, 1937, der i nogen grad sentimentaliserer fortællingen. Eventyret handler om jalousi og rivaliseren mellem stedmoder og datter. Dronningen dør ved Snehvides fødsel, og den nye dronning opfatter sig selv som den smukkeste af alle, spejler sig evig og altid. Men Snehvide er allerede som syvårig endnu smukkere, og stedmoderen sender hende ud i skoven, for at hun kan dø. Men hun kommer til en hytte, hvor der bor syv dværge. Når dværgene graver efter malm i bjergene, skal Snehvide passe huset. Stedmoderen forsøger på forskellig vis at dræbe hende, bl.a. med et forgiftet æble. Snehvide bliver lagt i en gennemsigtig glaskiste på et bjerg, men forrådner ikke, og en kongesøn kommer forbi og forelsker sig straks i hende. Dværgene giver ham kisten, og undervejs hjemefter snubler hans tjenere, så den giftige æblebid i Snehvides mund falder ud. Snehvide vågner, og et bryllup arrangeres, hvortil stedmoderen inviteres og må danse i rødglødende jernsko, til hun falder død om!

Opholdet hos dværgene kan tolkes som en regression; Snehvide er nok husmoderlig og lever i en idyl, men hun forpuppes i en pigelig uskyld, og først kongesønnen vækker hende til live, så hendes voksne kvindelighed kan blomstre. Snehvides skønhed hænger også sammen med hendes godhed og hjælpsomhed, mens stedmoderens skønhed er blændende, men køligt-dæmonisk. Snehvides navn hænger sammen med hendes uskyld, hun er hvid og uberørt som sneen; men ved fødslen står der også, at hun var rød som blodet, et element hun har glemt indtil mødet med prinsen på den hvide hest.

Snehvide kan overført betyde en ung, uskyldig kvinde, jævnfør også brudekjolens farve og symbolik.

Se også spejl og dværg.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig