Niels Ebbesen, dansk nationalhelt, d. 1340. Han dræbte den holstenske greve Gerhard 3. (“den kullede greve”) i Randers 1.4.1340, hvilket indledte kampen mod de holstenske panthavere i Jylland. I denne kamp mistede Niels og to af hans brødre livet 2.11. samme år. Allerede i folkevisen “Niels Ebbesen” understreges nogle særlige danske dyder om frihedsret, trofasthed, lov og tapperhed – og snilde, da den “liden smådreng” Svend Trøst sørger for, at Randers Bro bliver “kastet”. Visen slutter med et nationalt tableau: en fattig kone giver Niels et af sine brød (“leve”); det symboliserer, at hele folket hjælper til:

“Så gæsted han en kærling, hun havde ikke uden to leve; det ene gav hun Niels Ebbesøn, for han vog den kullede greve.”

Det nationale understreges i den senere historie bl.a. i forbindelse med Treårskrigen, 1864, tabet af Sønderjylland, Genforeningen og ikke mindst den tyske besættelse 1940-45. Allerede i 1835 og 1839 skrev Ingemann og Grundtvig centrale tekster om ham; Ingemann romanen Prins Otto af Danmark og Grundtvig sangen til 500-årsfesten; hos Grundtvig får polariseringen mellem dansk og tysk ikke for lidt. I løbet af 1940 skrev Kaj Munk skuespillet Niels Ebbesen, udgivet 1942, men først opført 1. sept. 1945; det heroiske skuespil har aktuelle pointer, bl.a. forskellige typer af samarbejde med eller modstand mod besættelsesmagten. I 1980 udstillede 51 jyske kunstnere på Randers Kunstmuseum motiver fra folkevisen om Niels; nu var han blevet til en jydsk frihedshelt i kamp mod Københavns kunstmonopol!

Se også helt og nationale symboler.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig