Kassandra, i græsk mytologi en spådomskyndig prinsesse i Troja. Spådomsevnen får hun af guden Apollon, men da hun afviser den elskovssyge gud, hævner han sig ved, at ingen vil tro på hendes spådomme. Skønt hun forudser fx Trojas fald, og det går i opfyldelse, vil ingen tro hende. Den græske konge Agamemnon tager hende som krigsbytte, og nu spår hun, at både han og hun selv skal myrdes af Agamemnons skinsyge hustru Klyteimestra. Også det sker.

Den tragiske historie varieres fx i Euripides' drama Kvinderne fra Troja og i en roman af den (øst)tyske forfatter Christa Wolf, Kassandra, 1983; hos Wolf følger man Kassandra i de sidste timer, før hun myrdes, og hendes spådom rettes også som en advarsel mod våbenkapløb i den kolde krigs tid og mod den østtyske politistat, i en udpræget kvindelig synsvinkel på den politiske konflikt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig