Jason, græsk heros (helt), gift med Medea. Især kendt for at lede argonauternes togt efter Det gyldne Skind, hvorunder han skulle løse en række opgaver, som Medeas trolddomskunster hjalp ham med. Skindet, af en magisk vædder, hang i et træ, vogtet af en drage, der blev tam ved at høre Medeas stemme, så Jason kunne fjerne skindet. Men også skyggesider ses hos helten: han forstødte Medea, og hun hævnede sig ved at dræbe deres fælles børn og hans nye kone.

Bertel Thorvaldsens statue af Jason med skindet, 1803, er et af de kendteste danske marmorværker og hans første mesterværk. En naturalistisk roman af Vilhelm Topsøe fra 1875 hedder Jason med det gyldne Skind; hovedpersonen, ingeniøren Anton Hasting, tolker sin skæbne i forlængelse af den græske myte; han kommer ikke hjem fra et langt Indiensophold med et skind fra en “vældig Vædder, men med et beskedent lille Lam”.

Se også guld, skind og vædder.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig