Hermes, (græsk), Merkur (romersk), antik gud, søn af Zeus og nymfen Maia og far til Pan og Hermafroditos. Hermes var Zeus' sendebud, de vejfarendes beskytter, de dødes ledsager til Hades, hyrdernes og hjordenes beskytter og gud for gevinst, handel og sport. Hans attributter er en vinget hjelm, sandaler med vinger og en stav, hvorom der slynger sig to slanger.

For eftertiden er han først og fremmest handelens symbol, jævnfør at Merkur er et ord, der er beslægtet med “merkantil” og fx engelsk “merchant” (latin merx betyder handelsvare). På engelsk betyder “mercury” kviksølv, i høj grad et symbolsk element i alkymi; planeten Merkur er nærmest Solen og derfor også hurtigst i sine bevægelser, jævnfør gudens vingede fodtøj. Ordet “hermetisk” (lufttæt, lukket) har også med alkymien at gøre og sigter til, at Hermes skulle være i stand til at gøre rør lufttætte. Den første danske avis hed “Den danske Mercurius”, 1666-77, jævnfør at aviser bringer nyheder, er budbringere.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig