Barabbas, en forbryder eller jødisk-religiøs oprører mod romermagten. Ifølge evangelierne benådedes han i stedet for Jesus af Pontius Pilatus, der spurgte folket til råds. Barabbas er muligvis en historisk person, hvis ejendommelige navn (“Søn af sin far”) kan være et dæknavn i forbindelse med hans liv som oprører. Men det kan også være et symbolsk navn, der spiller på, at Jesus kaldte sig “Menneskesønnen”.

Barabbas indgår i rækken af typologiske figurer i europæisk historie, på linje med fx Ahasverus og Faust. Han optræder i et par markante fiktive tekster: Karen Blixens “Syndfloden over Norderney”, 1935, og Par Lagerkvists roman Barabbas, 1950. I sidstnævnte forskydes fortolkningen, så figuren bliver symbol på det moderne ateistiske menneskes forbandelse og søgen. Han blev benådet, men hans tilværelse blev uden nåde. “Att vara en människa är att hungra efter något som inte finns”, skriver Lagerkvist et sted.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig